Vítejte v Gifitu!

Gratulujeme k obdrženému dárku. Je skvělé mít kolem sebe fajn lidi, kteří vás mají rádi. 

Každou adventní neděli jsme se snažili pojmout v duchu jednoho ovoce. První adventní neděle se ponese v duchu hrušky. Základem je hruškovice z Veselého Gruntu. Pálenka má sladkou chuť, kterou získala díky hruškám Williams, které jsou používány na výrobu pálenky. Typické je i aroma pro hruškovici. Hruškovice navíc svojí chutí připomíná vánoční cukroví a díky tomu se krásně hodí na začátek adventu a navození vánoční atmosféry. Na vyzdvihnutí chutě jsou v boxu i sušené švestky. Obsah na první neděli se Vám zdá moc sladký? Chuť jistě vyváží goudové sušenky EasyCheesy z Luhačovic. 

Druhou adventní neděli jsme oblékli do jablkového kabátu. Jablka a předně se skořicí mají s Vánoci spojeny snad všichni. Jablkovice, která čeká na ochutnání je vyvážených chutí a to předně díky odrůdám, které ji tvoří. Jedná se konkrétně o šťavnaté červená jablka smíchaná se sladkými Jaderničky a celé tro podtrhuje lehce kořenitá ostrost kyselkavých Strýnek. 

Z jablkovice lze na chuti cítit správně vyzrálá jablka, aroma je kořeněné díky přidaným Strýnkám. Chuť opět zvýrazní sušené ovoce. V případě jablek jsme neodolali a v balíčku na druhou adventní neděli jsou jablíčka se špetkou skořice. A protože přípravy na Vánoce nebývají náročné, je součástí druhé adventní neděle káva z pražírny v Luhačovicích. Věříme, že zpříjemní hektické období. 

Na třetí adventní neděli jsme zařadili typickou chuť višní. Proč? Višně, za nás k Vánocům patří, například i díky tomu, že jsou součástí nejednoho receptu na cukroví. Višňovice patří k jednomu z nejjemnějších destilátu, které Veselý Grunt nabízí. Vyznačuje se sytou a ovocnou vůní. I přestože se jedná o kořeněnou chuť, je možné cítit chuť lahodné hořké čokolády. Sušené višně, které jsou součástí třetí adventní neděle lze vychutnat například spolu s pálenkou a užít si následné ,višně v alkoholu´. Vzhledem k tomu, že třetí neděle ukazuje na fakt, že Vánoce jsou blíže než by se dalo čekat, nesmí chybět ani vánoční vosk do aromalampy.

Poslední adventní neděli jsme nechali naprosto v duchu klasickém a proto se obdarovaný může těšit na klasickou slivovici. Slivovice patří od pradávna na valašsku k typickým lihovinám. Díky klasické metodě destilace je nejen zachováno řemeslo, ale předně výrazné aroma vyzrálých švestek, které se urodily na valašských stráních. Chuť slivovice je plná, přesto ale s velmi jemnou sladkostí. Ani v případě slivovice neudělá obdarovaná chybu, pokud si švestky nechá napít pálenkou a poté je sní. Poslední adventní neděle znamená i poslední zapálenou svíčku, proto jako poslední dárek najde vánoční svíčku. 

 

Do aplikace - Zajímavosti o adventu

Advent je čtyřtýdenní období, kdy se těšíme na Vánoce a připravujeme vše potřebné. Začíná 1. adventní nedělí a končí v okamžiku, kdy na Štědrý den zapadne slunce.
Historie adventu, neboli období, kdy se blíží Vánoce je výrazně spjato nejen s historií, ale i s náboženstvím. Konkrétně se dostaneme do Itálie do 5 století. Dlouhou dobu nebyl ale stanoven přesný počet adventních nedělí, proto byl počet adventních nedělí na západě v rozmezí 4-6 nedělí. Počet nedělí, jak jej známe v dnešní době, tedy 4 se ustálil až na přelomu 10. a 11. století, již v 11. století byl advent přípravným obdobím, kdy se lidé připravovali na vánoční svátky. . Setkáme se stále ale i s církvemi, které mají jiný počet adventních nedělí, než je například zvykem u nás, například 6 adventních nedělí slaví pravoslavná církev. V dnešní době advent bereme spíše jako období příprav, pečení, shonu a nakupování dárků, v minulosti byl však záměr adventu zcela jiný a jednalo se o období, kdy se měli lidé uklidnit a věnovat se rozjímání. Věřící očekávali na vyplnění slov Boha a na příchod Ježíše Krista na svět. V minulosti lidé během adventní doby dodržovali i půst.

Původ slova advent pochází z židovského slova adventus, což v překladu znamená příchod, jedná se tedy o dobu, kdy lidé očekávali na příchod spasitele na svět. Obyvatelé se během té doby postili a zbožně rozjímali, mimoto byl zakázán zpěv a tanec. 

Pro křesťany byla velmi podstatná i první neděle adventní, kterou pro ně začínal liturgický rok, který se počítá od narození Ježíše Krista. Každá adventní neděle má svoje pojmenování - 1. adventní neděle - železná, 2. adventní neděle - bronzová, 3. adventní neděle - stříbrná a 4. adventní neděle - zlatá. Pojmenování adventních nedělí můžeme sledovat i v dnešní době, kdy například na zlatou neděli jsou otevřeny všechny obchody. Pokud by se Vám líbilo například svíčky na adventním věnci sladit do barev, které byly dříve pro adventní období typické, jednalo by se o tmavě fialovou do 3 neděle a poté ji nahradí růžová, která symbolizuje radost. 

A jak je na tom samotná tradice adventních věnců? V roce 1833 vytvořil mnichovský teolog Johann Heinrich Wichern věnec, kterým chtěl dětem v sirotčinci zpříjemnit blížící se Vánoce. Pro věnec našel místo na dveřích, odkud byl všem na očích. Každý den na něj připevnil svíčku. Možná právě díky svíčce lidé našli motivaci přispívat do pokladničky, která byla u dveří. V období mezi válkami se symbolika adventního věnce usídlila i v ostatních zemích Evropy. Jak se ale adventní věnec dostával i do ostatních států Evropy, byl čím dál zdobnější a lidé si na jeho podobě nechali velmi záležet. I když se vyvíjí jeho podoba, tak se příliš nemění jeho tvar, který zůstává kruhový a to protože, kruh má symbolizovat věčnost. Svíčky ale na věncích nebyly samozřejmostí od začátku. K jejich umísťování na věnec s účelem zapálené docházelo až od 2/2 19 století a to v protestantském Německu. Plamen, který díky svíčce vznikne měl symbolizovat světlo a to zase mělo být znakem Kristova plamene lásky. 

V adventním období jsou velmi oblíbenými i adventní kalendáře, který popularitu získaly pozdějí než advent samotný. Nápad na adventní kalendář se zrodil v Mnichově v roce 1908. Vyroben byl díky Gerhardu Langovi z Maulbronnu, ten 1. tištěný, ani následující ovšem neměly dvířka, ty Lang na své kalendáře začal umísŤovat až na počátku 20. století. První ručně vyrobený, který je známý vznikl v roce 1851 a měl podobu uměleckých děl. Původně i adventní kalendáře měly za účel přiblížit adventní dobu a očekávání na narození Ježíše Krista dětem, proto jejich podoba byla podobná té dnešní a to tedy vzhled vesnic nebo měst, kde byly nápaditě schované okýnka. Měnil se obsah, v dnešní době známe adventní kalendáře například s čokoládou, kosmetikou apod. v dřívější době v obsahoval adventní kalendář liturgické kresby z Bible a přibližoval narození Krista. Adventní kalendáře se dostali do útlumu v období 2. světové války. Od 60. let 20 století se ale adventní kalendáře staly součástí prodeje skoro všech evropských zemí. Národy se na podobě adventních kalendářů ve velkém podílely a netrvalo moc dlouho, dokud se na prodejních pultech neukázaly adventní kalendáře, na nichž se viditelně odrážel estetický vkus jednotlivých zemí. U nás se adventní kalendáře staly součástí adventního období až v době po revoluci. 

Obsah dárkového boxu:  

 

alternativní popisek

Slivovice z Valašska / Veselý Grunt

Vyrobeno v Janové na Valašsku

Pravá valašská slivovice. Intenzivní aroma zralých a jedinečných švestek z valašských strání. Plná a komplexní ovocná chuť s jemnou sladkostí a lehkým tónem marcipánu.

48% obj. alkoholu, kdy je v harmonické rovnováze aroma, chuť i alkohol.

Křišťálově čistý ovocný destilát v sobě skrývá extrakt chutí z 7,5kg z oblíbených odrůd Jojo, Hanita a Stanley.

Slivovice zraje v hospodářství Veselého Gruntu 8 - 12 měsíců v nerezových tancích. V ovocném lihovaru nepřidávají žádný cukr do kvasu. Výrobce používá kvalitní, vyzrálé a přirozeně sladké ovoce s plnou chutí. Díky tomu vzniká kvalitní produkt. Například na 1 l slivovice je potřeba 10kg švestek.

Dokonalá chuť a komplexní aroma pálenky vynikne v pokojové teplotě. V pálenkách z Veselého Gruntu se skrývá destilované slunce a sluneční paprsky hřejí. Výrobce nedoporučuje ovocné destiláty chladit, není to vodka ošlehaná sibiřským větrem :-)

 

Jablkovice z Valašska / Veselý Grunt

Vyrobeno v Janové na Valašsku

Pravá valašská jablkovice. Chuť šťavnatých červených jablek se mísí se sladkostí Jaderniček, v závěru doplněná lehce kořenitou ostrostí kyselkavých Strýmek. Elegantní chuť zralých jablek a kořenitá vůně v nezaměnitelném cuvée kvalitní jablkovice.

48% obj. alkoholu, kdy je v harmonické rovnováze aroma, chuť i alkohol.

Křišťálově čistý ovocný destilát v sobě skrývá extrakt chutí z 2,5kg jablek.

Kvalitní jablkovici oceníte pro její osobitou chuť, která skvěle doplní výrazné steaky a dodá pikantnost jemné drůbeži. Unikátní kombinace chutí starých odrůd jako je Malináč, Strýmka a Jadernička vzniká dokonalá harmonie chuti a mimořádná vůně.

Jablkovice zraje v hospodářství Veselého Gruntu 8 - 12 měsíců v nerezových tancích. 

alternativní popisek
alternativní popisek

Hruškovice z Valašska / Veselý Grunt

Vyrobeno v Janové na Valašsku

Pravá valašská hruškovice. Sladká chuť hrušek Williams se odráží v typickém aroma. Plné a svěží tělo, lehce kořeněná chuť připomínající hrušky zalité medem a vánoční cukroví.

48% obj. alkoholu, kdy je v harmonické rovnováze aroma, chuť i alkohol.

Křišťálově čistý ovocný destilát v sobě skrývá extrakt chutí z 3kg hrušek Williams.

Představte si Vánoce, které si užíváte v tradiční valašské roubence, kde vzduch voní dřevem a z malých oken vidíte zasněžené stráně. Hostina probíhá ve znamení hojnosti, před Vámi jsou hrušky a ořechy zalité medem, vánoční perníčky a hruškovice jako přípitek. Toto je ta hruškovice. Na zdraví.

Hruškovice a její koncentrovaná chuť prosluněného podzimu se hodí jako přípitek s blízkými přáteli nebo v rodinném kruhu. Doporučujeme ji k lehkým jídlům, jako jsou polévky či předkrmy.

Višňovice z Valašska / Veselý Grunt

Vyrobeno v Janové na Valašsku

Višňovice vypálená na Valašsku. Sytá a ovocná vůně višní s lehounkým tropickým dotekem. Pikantně kořeněná chuť se přelévá až k lahodné sladkosti hořké čokolády.

48% obj. alkoholu, kdy je v harmonické rovnováze aroma, chuť i alkohol.

Křišťálově čistý ovocný destilát v sobě skrývá extrakt chutí z 2,2kg višní.

Nejjemnější ovocný destilát z hospodářství Veselého Gruntu si vychutnáte pod rozkvetlým stromem uprostřed parného leta při kouzelném letním večeru. Bohatou chuť a plnou vůni se sladkostí i trpkostí najdete v naší višňovici, ale i v ukovaném řetězci života.

Od výrobce: Rodinné hospodářství Veselý Grunt v srdci Valašska se základní myšlenkou „od trávy do skleničky“ nabízí pravé valašské produkty bez chemie, které spojuje poctivost a tradice.

Uzavřený ekologický koloběh na valašských kopcích a stráních tvořený z vlastních sadů, kvasírny, lihovaru a kompostárny.

Vytváříme ucelený cyklus produkce. Pěstujeme ovoce bez chemie a zpracováváme je ve vlastním ovocném lihovaru a povidlárně. Vzniklý biologický odpad kompostujeme a výsledné přírodní hnojivo vracíme zpátky do sadů.

alternativní popisek
alternativní popisek

Skořicová svíčka z Krušnohoří / Na Kopečku

Vyrobeno srdcem na Kopečku v Krušnohoří

Neodolatelná vůně skořice. Ručně odlévaná svíčka ze sojového vosku. Vnese Vám do domu své osobité kouzlo.

100% sojový vosk, který neobsahuje pesticidy, herbicidy ani parafin. Svíčky neobsahují žádné živočišné produkty a nejsou testované na zvířatech. Sojový vosk hoří přibližně dvakrát déle než parafinové svíčky, při hoření se do ovzduší uvolňuje až o 99% méně sazí.

Doba hoření přibližně 35 hodin.

Od výrobce: Proč zrovna sójový vosk? Bohužel je dnes drtivá většina svíček vyrobena z parafínu, který je vedlejším produktem ropného průmyslu. Jeho spalováním se do ovzduší uvolňují nebezpečné toxiny, které potom vdechujeme, sójové svíčky tedy nejenže neškodí zdraví (do ovzduší se uvolňuje až o 99% méně škodlivin), ale jako bonus vydrží při správném zacházení hořet až dvakrát déle, než svíčky parafinové.

Svíčky, které můžete zakoupit na našem eshopu neobsahují žádné látky upravující hoření nebo chování vosku. Můžete tedy někdy na svíčce najít drobný nedostatek (nemající vliv na funkci). Podle mě je ale právě tohle na našich ručně odlévaných svíčkách krásné. Každá se od sebe liší, každá mi projde pod rukama od začátku do konce. V tom vidím to kouzlo oproti strojové výrobě, protože v každém výrobku nechávám kus sebe.

Peru - Roiser Banda Sanchez / Lázeňská káva

Upraženo v lázeňském městě Luhačovice

Roiser Banda Sanchez oslavil plnoletost tím, že si koupil 1 ha půdy vysoko v horách a osadil ji kávovníky. Nyní v 28 letech je pěstitelem vysoce kvalitních káv. Pod rukama mu vznikají doslova vymazlené zrna. Jako tato 72 hodin fermentovaná káva.

Mladý producent kávy Roiser pojmenoval svou farmu La Quebrada podle nedalekého vodopádu v horách nad městem Horcon Alto. Tady v 1900 m. n . m. na pouhém 1 ha půdy pěstuje Roiser Banda Sanchez vysoce kvalitní kávovníky Arabica. Konkrétně odrůdy Typica, Red Bourbon a Caturra.

Jak víte, Arabica miluje vysoké kopce. Spolu se zdejším ideálním klimatem a na živiny bohatou půdou regionu Cajamarca se pěstiteli Roiserovi za jeho péči odvděčuje dobrými výnosy kvalitních plodů.

Od výrobce: Pražíme výběrovou kávu, vlastní směsi i individuální kávy, které dovážíme ze všech koutů světa. Pod značkou Lázeňská káva přinášíme pohodu do vašeho šálku přímo z lázní, kde káva vzniká. Naše značka The Bakery Coffee je moderní ovocná káva pro filtr i espresso v netradičním designu.

 

alternativní popisek
alternativní popisek

Ovesné čokoládové sušenky / Disspol

Vyrobeno v Moravských Málkovicích nedaleko Vyškova

Poctivé ovesné sušenky, které zaženou hlad ve chvíli, kdy zrovna nutně potřebujete rychlou, zdravou a výživnou svačinku. Sušenky jsou také ideální pro děti jako svačinka do školy. Přibalte si sušenky do tašky a vyrazte do světa.

Skvěle se hodí ke kávě ale i čaji.

Krušnohorský vonný vosk / Na Kopečku

Vyrobeno srdcem na Kopečku v Krušnohoří. 

Vosk do aromalampy s vůní perníku. Vosk po roztopení navodí příjemnou vánoční atmosféru a zkrátí čekání na svátky. Vosk je ozdoben sušený plody a zaručeně vytvoří nejen příjemnou atmosféru, ale i úsměv na tváři.

Životnost v aromalampě: 8 hodin

100% sójový vosk, který neobsahuje pesticidy, herbicidy ani parafin. Vosky neobsahují žádné živočišné produkty a nejsou testované na zvířatech.

alternativní popisek
alternativní popisek

Sušené hrušky z Vysočiny / Domácí dobroty

Vyrobeno v Ostašově na Vysočině

Ručně krájené, bez chemie.

Hrušky obsahují obdobné množství cukrů jako jablka, ale výrazně méně kyselin. Proto se nám zdají sladší. Hrušky jsou cenným zdrojem kyseliny listové (vitamín B9), která hraje významnou roli při krvetvorbě. Z minerálních látek obsahují hodně draslíku a jsou poměrně bohaté na zinek. Působí močopudně a jsou doporučovány při chorobách krevního oběhu a ledvin.

Výrobce suší dobře zralé hrušky, aby zůstaly měkké a chutné. Protože nejsou sířené, po usušení ztmavnou.

Od výrobce: Od začátku sušíme ovoce pouze od českých pěstitelů. Každý plod projde našima rukama a pečlivě vybíráme jen kvalitní ovoce. Při sušení nepoužíváme žádné konzervanty ani siřidla na zlepšení vzhledu a udržení delší trvanlivosti. Ovoce nepřislazujeme cukrem, pouze višně jsou blančírované cukernou vodou. Zakládáme si na kvalitě a volíme takové odrůdy ovoce, které jsou po usušení, co nejchutnější.

V dřívějších dobách bylo sušení vlastně jediný způsob, který umožňoval uchování ovoce přes zimu. U nás se odpradávna sušily švestky v typických selských sušárnách, v nichž se vesměs topívalo dřívím. Česká sušená švestka bývala v té době i za hranicemi velmi oblíbena, zejména pro příjemnou, sladce kořenitě navinulou chuť masité dužniny.

Skořicová jablka sušená z Vysočiny / Domácí dobroty

Vyrobeno v Ostašově na Vysočině

Ruční způsob zpracování, bez chemie.

Sušená jablka tvoří kromě pochoutky také důležitou složku zdravé výživy. Obsahují jednoduché cukry (nejvíce glukózu a fruktózu), organické kyseliny (ponejvíce jablečnou a citronovou), vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B. Jablka obsahují značné množství minerálních látek – hlavně draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo.

Jablka jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů pektinových látek, které jsou schopny vázat a zneškodňovat těžké kovy. Pektiny brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech, normalizují proces trávení. Jablko má tedy řadu léčivých účinků. Dále podporuje vylučování cholesterolu z organismu. Zpevňují stěny cév, snižují jejich křehkost.

Sušená jablka jsou zbavena jádřinců a na sítech před usušením lehce posypána skořicí s cukrem.

Jsou výborná ke kávě či čaji a kombinace jablka a skořice je nezaměnitelná.

alternativní popisek
alternativní popisek

Višně sušené proslazené / Domácí dobroty

Vyrobeno v Ostašově na Vysočině

Ručně peckované, bez chemie

Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.

Pro zlepšení chuti jsou sušené višně proslazené cukrem.

Sušené švestky / Domácí dobroty

Vyrobeno v Ostašově na Vysočině

Ručně peckované a loupané, bez chemie

Švestky mají vyšší obsah minerálních látek než jablka. Obsahují hodně draslíku, fosforu, dále vápník, hořčík a železo, vitamíny skupiny B a vitamín C. Látky obsažené ve švestkách mají příznivý vliv na naše celkové zdraví - kosti, vlasy, psychiku, zuby, střeva, krvetvorbu, látkovou výměnu, cholesterol. Působí velmi dobře na zácpu a problémy se střevy. Je dobré je konzumovat při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních chorobách a při chorobách krevního oběhu.

Od výrobce: A jak to vypadá v sušárně, když se suší švestky? To se nás sejde nejvíce, protože je loupeme ručně. V řadě sedí šest žen a loupou 8 hodin švestky, než se naplní sušárna. Švestky pak schnou 42 hodin. Při práci je veselo. Chodí nám v tento čas pomáhat i důchodkyně a nešetří starými historkami z mládí ani ze stáří. Já osobně mám čas švestek moc ráda. Jednak proto, že je nás v sušárně hodně a je veselo, a jednak proto, že sušené švestky mám od dětství moc ráda. To mi je sušila moje babička v troubě v kachlových kamnech. Ta také uměla vyprávět. Vždycky si na ni vzpomenu a je mi dobře.

alternativní popisek
alternativní popisek

Stylový box

Nejen obsah, ale i naše obaly stojí za zmínku!

Box z borovicového dřeva díky jeho univerzálnosti určitě ještě využijete - ať už do něj uložíte kosmetiku, schováte doutníky či oblíbené čaje, nebo zabalíte další dárek a pošlete ho dál. Fantazii se meze nekladou.

V Gifitu si zakládáme na ohleduplnosti k přírodě, proto jsou ekologické nejen produkty, ale i celé provedení dárkového balení. 

Naše dárky jsou zkrátka stvořené pro to, aby dělaly radost a vyprávěly příběhy.

Pochlubte se, jak se vám dárek líbil, nebo jak originálně jste využili svůj box. Sdílejte svůj příběh na sociálních sítích s hashtagem #Gifitstory.

Ať se daří!