Dárkový box Vánoce v zahraničí

Dárce Vás vnímá jako milovníka nejen Vánoc ale i zahraničí a proto Vám daroval bednu, která Vám více představí zvyky, tradice ale například i hostiny ve vybraných zemí ze zahraničí. V bedně naleznete jak produkty, které jsou určeny rovnou ke konzumaci, tak například suroviny a recept, díky čemuž si připravíte klasické pokrmy u Vás doma. Na kartičce, které je ke každé surovině přiložena naleznete jak historii pokrmu, tak informace o tom jak v daném státě slaví Vánoce a jak vypadají jejich klasická hostina. Věříme, že oceníte nejen informace o daných zemích a svátcích, ale i možnost připravit si jejich klasický sváteční pokrm. 

Jaké země a jejich tradice tedy více poznáte? Řecko Vám bude představeno díky jejich typické Baklavě, a pomocí oříšků a medů, které jsou jednou z hlavních surovin pro přípravu Baklavy. Španělsko Vám bude zase více představeno díky šunce Jamon, která v balíčku nesmí chybět. Ani u této země nebude chybět možnost vyzkoušet si připravit jejich typický pokrm, konkrétně se jedná o Bolo rei neboli ovocný koláč. Základen pro přípravu koláče je kandované ovoce. U ovoce zůstane i u další země, ale tentokrát se jedná o jeho sušenou podobu. Sušené ovoce se spolu s oříšky přidávají do pudinku, který si v Anglii každoročně připravují na Vánoce. Všem známé Panettone je zástupcem Itálie, která se ovšem představí i díky svému nejznámějšímu jídlu - těstovinám. U nás na stole nemají během vánočních svátků příliš prostor, ovšem ve své domovské zemi se i na Vánoce připravují. 

Zemí, která je proslulá svým pečivem ale například i Eiffelovou věží je jak jinak než Francie. Na stole během svátků nesmí scházet různé nádivky a pokrmy připravené z kaštanů. Pro představení Vánoc ve Francii jsme Vám do balíčku přiložili kartičku, kde si můžete přečíst jak slaví v zemi Vánoce a jaká je jejich hostina, ale najdete zde například i recept na kaštanový dort. No a v zástupcích nesmí chybět ani Amerika, která je svými svátky proslulá a všem známá. Jejich hostina na Vánoce je ve velké míře podobné té, kterou připravují během Díkůvzdání. Nesmí tedy chybět krocan s různými nádivkami a omáčkami. Doporučujeme například krocana s __________ nádivkou. Recept naleznete na kartičce. No a nesmí chybět brusinková omáčka, která je u amerického stolování dost populární. A na závěr degustační jízdy Vám představujeme Candy cane - nejznámější vánoční sladkost v Americe. Norsko se Vám jako jediná země nepředstaví pomocí pokrmu ale zůstane Vám vzpomínka v podobě vánočního skřítka, který je právě pro danou zemi symbolem Vánoc. Věříme, že Vás dárek překvapil a poznávání zemí a jejich tradic během svátků jste si užili naplno. Rádi se na Vaše degustování a poznávání svátků podíváme, pokud nás označíte na Instagramu u fotografie hashtagem #Gifit

 

 

 

 

Kdo by nemiloval Vánoce? Darující Vás vnímá jako milovníka nejen Vánoc, ale i zahraničí a díky tomu jste dostali box zaměřen na Vánoce v zahraničí. Vybrané země představíme díky speciálním produktům, připradně díky receptu, ke kterému najdete v balíčku vhodnou surovinu a můžete si tak doma připravit vánoční specialitu ze zahraničí. Zvyky a tradice Vám představíme u každé země zvlášť pomocí krátkého popisku. 

 

ANGLIE

 

I v Anglii patří Vánoce k jednomu z nejvíce uznávaných svátků a je s nimi propojena spousta tradic a zvyklostí. Nejvýraznější zvyklostí je nazdobený vánoční strom a zpívání koled a nesmí chybět ani věšení punčoch na krby, které mají ve svých bytech. V Anglii se děti těší na Father Christmas neboli Otce Vánoc, který je velmi podobný na Santa Clause. Liší se ale jeho původ, Otec Vánoc se vyskytoval již v době pohanské, kdy kult a náboženství hrálo velkou roli. V době pohanské symbolizoval potřebu mít shromážděné zásoby na blížící se zimu a radování se ze zkrácených nocí a delších dnů. Díky reklamě na Coca-Colu, která poprvé více využila vzhled Santa Clause získal částečně podobu i Otec Vánoc, který je popisován ale i vyobrazován stejně jako Santa Clause. Angličané si potrpí na bohatou výzdobu ve svých domech, ať už se jedná o vánoční stromky, svíčky, světýlka nebo typickou cesmínu a jmelí. Rozdíl je v zasílání vánočních pohlednic, které narozdíl od nás posílají i svým sousedům s cílem popřát hezké vánoční svátky. První pohlednice byla v Anglii nakreslena v roce 1843 a nakreslil ji Henry Cole. Byla na ni vyobrazena jeho rodina. Největší oblibě se pohlednice těšily v době vlády Viktorie.

Tradiční slavnostní oběd se neobejde bez pečeného krocana s kaštanovou nádivkou, ke kterému je podávána zelenina a omáčka. Klasickým dezertem je Christmas pudding, který lze představit jako tmavou buchuta, která je plněná ovocem a oříškami. Angličané si potrpí na punč, který provoní celé jejich svátky. 

Den 24.12. je v Anglii pojmenován jako Christmas eve. V tento den se v hojné míře scházejí rodiny a blízcí a užívají si veselí a přicházejících Vánoc. Společné setkávání probíhá ve vyzdobených hospůdkách nebo u rodinných příslušníků doma u dobrého jídla a nápojů. Koledování se mezi tradiční zvyklosti v Anglii zařadilo již ve středověku, během kterého potulní pěvci navštěvovali hrady a zpívali koledy. Odměnou jim bylo jídlo, které si schovali na později. V dnešní době koledují za peníze, které ovšem posílají na charitu a pomáhají díky tomu potřebným. Rodiny společně navštěvují bohoslužby. Zdobení vánočního stromu má v Anglii tradici již od přelomu 30. a 40. let 19. století. Tradice se stala více moderní díky královně Viktorii a princi Albertovi. 

 

U nás Boží hod je v Anglii jako Christmas Day, který začíná ranním rozbalováním nadělených dárků. Rozbalují se u vánočního stromu nebo jsou hledány ve vánoční punčoše. 

Poté si užívají společnou rodinnou snídani, návštěvu kostela a oběd.  Rozlamují Christmas crackers, které v sobě ukrývají malý dárek pro radost. Zvykem pouze pro Anglii je sledování vánočního proslovu Alžběty II. 

 

Náš tzv. Štěpán je v Anglii pojmenován jako Boxing day. Vychází tak z tradice, kdy se v kostele otevírají ,alms boxes´. Jedná se o formu pomoci pro chudé, kteří pomoc nutně potřebují. Tradice má svůj původ dávno v naší historii. Pánové domu obdarovávali své služebnictvo dárky a někdy dokonce hostinou. 



A jak si můžete Vy připravit anglický pudink v pohodlí domova?

 

Potřebujete k tomu pár surovin a těmi jsou:

200gr másla

100gr zkaramelizovaného cukru

kůru ze 2 ks citronů

100gr kandovaného ovoce

strouhaný muškátový oříšek

100 gr strouhané housky

40gr hladké mouky 

2 vejce

40 ml mléko 

40 ml koňak

 

A jaký je přesný postup?

  • Dobře ušlehat vejce, poté přidat všechny přísady kromě koňaku a dobře promíchat
  • Směs dát poté do lednice na 18 hodin odstát
  • Po vytažení z lednice přimíchat koňak
  • Vyberte vhodnou formu na pudink, kterou poté vymažte tukem
  • Do připravené formy přelít směs, kterou dejte poté vařit na 8 hodin do páry
  • Pudink v chladu vydrží i delší dobu :)









 

AMERIKA

 

Typickými prvky Vánoc v Americe je Santa Clause se svými soby, koledy, filmy s vánoční tématikou a v neposlední řadě dechberoucí výzdoba. První známkou přicházejících Vánoc je Den díkůvzdání. Od toho dne se obchody začínají převlékat do vánočního kabátu, v hlavním vysílacím čase se stále více filmů s daným tématem a Vánoce na američany dýchají z každého rohu. Jak během Vánoc, tak během Díkůvzdání nesmí na stole chybět krocan s nádivkami. Vánoce američané považují za jeden z nejdůležitějších svátků a umí si je náležitě užít. 

A co se spoustě lidem vybaví při slovech ,americké Vánoce´? Santa Clause a jeho sobí spřežení, kteří nadělují dárky? Tradiční sušenky s mlékem, které právě pro Santa Clause děti dávají ke stromečku? Jak známe všichni z amerických filmů, Vánoce začíná pro velkou část obyvatel státu až 25.12., kdy si ráno rozbalují své dárky. 24.12. se v Americe nebere jako státní svátek a lidé tedy ještě pracují, případně velká část obyvatel cestuje za svou rodinou. Opozdilci, kteří všechno nechali na poslední chvilku zdobí své doby, nakupují vánoční dárky a děti věší své punčochy na krb, kde následující den očekávají dárečky.

Ve velké míře se před svátky a během nich konají sbírky a vybrané dary se posílají do míst, kde je to nejvíce potřeba. 

Během prvního svátku vánočního tradičně rozbalují dárky, hned po probuzení a schází se celé rodiny. A v podobném duchu je i druhý svátek vánoční, který je oddechový.

ZVYKY

Sousedé mezi sebou velmi rádi soupeří čí strom je větší nebo kdo více vyzdobí svůj dům. Velká část američanů začíná s výzdobou již na konci listopadu. U domů lze vidět během vánočního období postavičky Santa Clause, vánoční motivy a nebo stromečky. Hlavní vánoční strom pro Ameriku je každoročně umístěn 1.12. do parku Elipse a jeho slavnostního rozsvícení se účastní i prezident. Významným místem radovánek je i Rockefellovo centrum, kde je od roku 1933 pravidelně umístěn obří smrk, který se rozsvěcuje na přelomu listopadu a prosince. 

Můžete si dopřát pravou vánoční atmosféru s jedním z oblíbených vánočních filmů, mezi které patří Sám doma, Zázrak v New Yorku, Santa Clause nebo například Vánoční skřítek. 

Tradiční jídlo se liší dle etnického původu, ale ve velké míře se podobá tomu, které je servírováno během Díkůvzdání. Mezi nejoblíbenější patří pečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, šunka, roastbeef, pudink podávaný se švestkami nebo ořechy. Nechybí ani sladkosti a to například koláč (jablkový, mrkvový nebo dýňový s pekanovými ořechy) nebo menší sladkosti jako jsou například perníčky nebo candy cane. Jejich vánoční cukroví je barevné a často je využíván motiv Santa Clause. Potrpí si i na nápoje a to předně na horkou čokoládu, punč nebo vaječný likér.



Recept na krocana s brusinkovou omáčkou 

http://mrkwa.cz/vanocni-krocan-s-brusinkovou-omackou/

 

NORSKO



V Norsku patří Vánoce k nejoblíbenějším svátkům. Během zimy se potýkají s delší tmou, což jim ale nevadí, protože si své domovy a ulice rozzáří díky vánočním světýlkům. Advent u nich probíhá ve stejném duchu jako u nás - pečou, uklízí, chodí na vánoční trhy, sledují pohádky a připravují se pomalu na vánoční hostinu. 



Zvyků mají spousty, jedním z nich je například Julebord neboli vánoční stůl, taky lze říci vánoční večírek. Vánoční večírek organizuje každá firma nebo škola a neobejde se bez spousty jídla, alkoholu a zpěvu. Tradiční je pro Vánoce v Norsku i naše Popelka, která u nich byla poprvé odvysílaná již v roce 1975. Své zastoupení má ale například i Kačer Donald, kterého mohou sledovat například na Štědrý den a je to prostě klasika.

Již ne tak klasickým pokrmem je Lutefisk. Ten měl své místo hlavně v době, kdy na tom bylo Norsko ekonomicky hůře a bylo to jedno z mála typických Štědrovečerních jídel, které si mohli obyvatelé země dovolit. S postupem času Lutefisk vytěsnili jiné potraviny a raději by si dali mraženou pizzu než Lutefisk. O co se vlastně jedná, když se netěší až tak velké oblibě? Nakládaná ryba, která má delší postup přípravy a namáčí se v řádech dnů, chuťově se i přes složitější přípravu nejedná o příliš povedený kousek. Se změnou ekonomické situace se mění i typické vánoční potraviny a na stolech se objevují vepřová nebo jehněčí žebra. 

Dárky jsou v Norsku výsadou Julenissena, kterého si lze představit jako malého skřítka, který je napůl skřítek a napůl Santa Claus. Zvláštním znakem norských Vánoc je to, že si norové podepisují dárky, tedy na každý balíček píšou nejen pro koho je ale i od koho je. Stejně jako u nás, již 4 neděle před 25.12. zapalují svíčky na adventním věnci. 

Celá rodina se schází 23.12. během tzv. Lille Julaften, což je Malý štědrý večer. Pokud očekáváte, že se během setkání jen hoduje, budete zklamaní. Rodina se schází za účelem vyčištění a zdobení jak domu, tak stromu. Typická je vlajka, která má svoje místo například i na vánočním stromě. Během Malého štědrého večera zdobí pepperkakehus (perníkové domy), které se až do konce vánočního období nesmí jíst. 

Julaften, neboli Štědrý den, slaví norové 25.12., jedná se o hlavní den oslav. V 17. hodin začínají oficiálně vánoční svátky, když se rozezní zvonice. Během oslav se v televizi vysílá program se sborem stříbrných chlapců s jejich každoročním typickým slavnostním koncertem. Zábava po hostině je rozmanitá, ale tradičně tančí a zpívají kolem stromu a taky je navštíví Julenissen, který jim rozdá dárky. Zbytek oslavy Štědrého dne probíhá v poklidu, kdy rodina hraje hry a otevírá zbytek dárků.

 

FRANCIE

 

Francouzi stejně jako my prožívají svátky převážně v rodinném kruhu, předávají si dárky a vychutnávají si velmi dobré jídlo. Dárky jsou ve Francii výsadou Otce Vánoc neboli Pére Noel, který je v domě nechá v noci z 24. na 25. prosince. Ve Francii je Otec Vánoc zobrazován jako starý vousatý muž, který je obklopen spoustou dárků a stejně jako Santa Clause se přemísťuje díky saním taženými soby. Stejně jako v Americe, i ve Francii se snaží Otce Vánoc přilákat pomocí drobných dárků. 24. prosince děti dají za dveře malou mrkvičku, která má zaujmout soby a přilákat tak Otcovo spřežení. Jak děti poznají, zda je navštívil Pere Noel? Ráno za dveřmi nenajdou žádnou mrkvičku. Stejně jako Santa se do domu dostává díky krbu, z toho plyne i zvyk v některých oblastech, kde děti dávají ke krbu botičky, aby jim měly být kde naděleny dárky. 

Francouzi si potrpí na bohatou výzdobu. Stěžejním je vánoční strom, ve Francii se většinou jedná o jedli. 

Vánoční pokrm v zemi je pečená krůta, kterou plní jedlými kaštany a podávají k ní vařenou zeleninu. Některé regiony ale mají zvyky jiné a na vánočním stole se podávají například ústřice, foie gras, uzený losos, palačinky a nebo husa. Během sváteční tabule nesmí chybět ani ty pokrmy, které jsou pro Francii tak typické a jedná se tedy o sýry, sladkosti, makronky a dobré víno. 

Nesmí chybět ani Buche de Noel, který si v poslední době získává oblibu i u nás. Jedná se o piškotový dezert, který je naplněn čokoládovým krémem. Zvyk pečení vánočního polena vznikl díky tradici, kdy se v předvečer vánoční setkávaly rodiny u hořícího polena. V ten večer se zpívaly koledy, vyprávěli různé příběhy a u toho v krbu hořelo právě polena. Jedno muselo být ovšem tak velké, aby vydrželo hořet po celou noc. Nejmladší z rodiny poleno zapaloval a hlava rodinu mu vždy požehnala. Jeho popel se uchoval až do dalších Vánoc a měl dům ochraňovat. Původ zvyku zasahuje až do 12 století.
Na svátek 3 králů je ve Francii zvykem, že se peče Královský koláč. Nejedná se ovšem jen o koláč ale o hezkou tradici. V koláči je zapečená figurka a její nálezce se stává králem. Být králem ale není pouze o zábavě, ale je to spojeno i s povinností, protože ten, kdo najde figurku se králem nejen stane ale musí se i jako král zachovat a pro další rok obstarat koláč. 



ITÁLIE

 

Itálie je velmi pobožný stát a jejich celé Vánoce se nesou v náboženském duchu a díky tomu lze u nich pozorovat dodržování křesťanských tradic. Stejně jako všechny státy na světě i italové si potrpí na výzdobu v době vánoční, ale i v době adventní. Nejtradičnější prvek má základ nejen v historii, ale i v křesťanství. Hned začátkem prosince nesmí v italské domácnosti chybět betlém. Dokonce úplně poprvé byl betlém vystaven v italském Římě, je tedy velká pravděpodobnost, že zvyk zdobit obydlí pomocí betléma pramení z velké části i odtud. Vánoční stromek nezdobí těsně před Štědrým dnem, jak jsme zvyklí u nás, ale jeho krásu si užívají již od 8. prosince. Pravidelně tedy zdobí své vánoční stromečky na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie, zdobení stromečku je tedy pro italy spojeno výrazně s křesťanstvím. U nás je pro spoustu rodin stromeček základním prvkem svátků, v Itálii některé rodiny stromek do svých domácností nedávají. Je pro ně podstatnější tradice vystavení betlému. 

Italské rodiny se společně setkávají 24.12., cílem ovšem není setkat se u vánočního stromu a hodovat. Jdou společně na průvod, který se koná s loučemi popřípadě se zapalují svíčky. Po průvodu následuje tradiční půlnoční mše. 

Nechybí ani tradice darování vánočních dárku. Jako každý stát, i Itálie má svého ,ducha vánoc´, V Itálii dětem nosí vánoční dárky Babbo Natale v překladu dědeček Vánoc. Děti se snaží dědečka Vánoc potěšit a 24.12. mu postaví na stůl sklenici mléka a sušenky, za to očekávají návštěvu a vánoční dárky u krbu nebo pod vánočním stromkem. 

Nejpodstatnějším dnem adventu a vánočních svátků je 25. prosinec a to nejen díky rozdávání dárků. Na Boží hod tradičně papež žehná Urbi et Orbi a díky tomu zahájí Vánoce. 

Spousta států má jako slavnostní jídlo večeři, v Itálii se ovšem u slavnostního jídla scházejí 25.12. a to na oběd. Tradiční jídlo, které se v tento čas podává se liší podle toho, o jaký region se jedná, ale vždy se skládá slavnostní oběd z více chodů. Co ovšem nemůže nikdy chybět během Vánoc na italském stole? Panettone, které je typické pro Itálii, ale na popularitě získává i v jiných zemích a právě proto nesmí chybět v obsahu našeho boxu. 

Oblíbenou pochoutkou je například bacalle, neboli sušená treska, pečené jehněčí, špagety. Pokud byste hledali během Vánoc malé vánoční cukroví, jako se nachází například u nás byli byste zklamání. Vánoční cukroví ale nahrazují tureckým medem nebo ve velké míře sušeným ovocem. 

Tradice a zvyky se pojí ale i s oslavou Nového roku. Silvestr je v Itálii ve znamení velkého slavení konce roku. Na Nový rok se snaží zbavit něčeho, co už je pro ně nepotřebné a nevyužijí to. Závěr svátků vánočních, konkrétně 6. leden si ale nejvíce užívají děti. Dostanou komínem punčochu, která obsahuje sladkosti nebo uhlí. Santa Clause? Ne! Ten den patří čarodějnici Befaně, která léta nad Itálii a obdarovává děti, podle toho jak byli hodní. 

 

Panettone
https://cs.wikipedia.org/wiki/Panettone

 

Těstoviny recept 

https://www.idnes.cz/recepty/vanocni-menu-podle-emanuela-ridiho-i-v-italii-vecerime-rybu.A101216_215314_recepty_jup



ŠPANĚLSKO

Ve Španělsku si oslavu Vánoc užívají rovnou dvakrát a to jak na Štědrý večer, tak na Tři krále - jedná se o katolickou tradici. Vánoce ve velké míře ovlivňuje katolická církev a vychází z ní i tradice. Začátek Vánoc ve státě je spojen s radostnou událostí, kterou je vyhlášení Vánoční loterie, která se pořádá již po řadu let. 

Když slaví dvoje Vánoce jak je to tedy s dárky? Kdo je nosí a kdy? Taky Vám to vrtá hlavou? Tam my Vám to objasníme :). Podle tradice vozí dárky Tři králové. Ovšem nelze se bránit filmům, reklamám anglosaské kultury, která je plná Santy a jeho sobího spřežení. Proto i ve Španělsku se již v dnešní době setkáváme s tajným pánem, který děti v noci obdaruje dárky - Papá Noelem. Svého tajného dědečka, který jednou za rok daruje dárky mají i obyvatelé Baskicka. V Baskicku každé Vánoce z hor schází Olentzero, který naděluje dětem podle zásluh.

Co by to bylo za svátky, bez špetky zvláštností? Velmi netradiční zvyk si uchovávají obyvatelé Katalánska a Aragonu. Během prosince si děti vytvoří vlastní postavičku Tió de Nadal - prasátko z kartonu a nebo ze dřeva. Svou roli má na Štědrý den, kde jej postaví ke krbu a pomocí písničky jej děti přemlouvají k tomu, aby se vyprázdnilo. Toho využijí rodiče a pod prasátko nadělí dárky.
Jak se tedy slaví dvojí Vánoce? 24.12. je ve znamení setkávání s rodinou a vychutnávání si velkolepé hostiny, která mnohdy trvá i 4 hodiny. Pokud se rodina drží katolických zvyků, tak z večeře odchází na tradiční půlnoční mši, která je zasvěcená kohoutovi, který měl upozornit na narození Ježíše.

Na Tři krále (5.1.) se drží tradice a ve Španělsku je to nejen svátek Tří králů, ale i období, kdy se rozdávají dárky. Tři králové se tradičně vydávají do průvodu na náměstí, kde se mohou děti těšit na malé dárky a sladkosti. Tradice ale hovoří i o tom, že Tři krále nadělují i v noci a jezdí na velbloudech rozdávat dárky do bot. Jste zmatení z toho, kdy tedy dostávají dárky? 25.12 i na Tři krále! 

Španělé nemají jednotné jídlo, které by si na vánoční hostinu připravovaly víceméně všechny rodiny stejné. Během hostiny tedy na stole většinou naleznou oblíbené pokrmy členů rodiny. Některé sváteční pokrmy se ale nemění a ve Španělsku lze tedy ochutnat krocana, pečenou šunku a nebo si vychutnat skleničku Cavy. Mezi vánoční klasické sladkosti patří turrón, marcipánové figurky nebo sádlové cukroví s mandlí. Na svátek Tří králů je typickou sladkostí Roscón de los Reyes. Dalo by se popsat jako vánočka, ale kruhového tvaru. Stejně jako ve Francii, je do něj zapéká figurka krále a navíc ještě fazole. Králem se tedy stává ten, který nalezne figurku krále. Rozdíl oproti Francii je v tom, že nemusí na následující rok připravovat koláč, protože kdo nalezne fazoli, tak za Roscón zaplatí. 

 

Řecko

 

Pokud budeme brát v potaz i přípravu na Vánoce, tak Řecko má velmi dlouhé Vánoce, protože s přípravou všeho potřebného k prožití pokojných svátků vánočních začínají již 15.11. Ovšem tento den nezačínají pouze s přípravou všeho potřebného, ale je to den, kdy začíná předvánoční půst. Další významný den je 6. prosinec, kdy se v Řecku slaví svátek svatého Mikuláše, který je představován stejně jako ten náš, tedy jako starší vousatý muž. Narozdíl od toho našeho nenosí dětem dárky, ale má za úkol ochraňovat námořníky. Řekové připravují na svátek sv. Mikuláše kolivu, kterou nahází do moře, věří, že si díky tomu ,šplhnou´ u moře.

V Řecku je zvykem, že děti během tzv. Dvanáctidenního období chodí k domům zpívat koledy. I pro dvanáctidenní období, které trvá od 25.12 do 6.1. je typická koliva, které se ovšem nyní připravuje pro členy domácnosti a dobytek. Řekové nezapomínají ani na své zesnulé nejbližší a proto část odnesou i na hrob. 

  1. 1. ledna slaví svátek sv. Vasilise. Dříve právě v tento den si nadělovali dárky, s postupem času se darování dárků stalo typickým pro 25.12. jako jinde ve světě. K novoročním oslavám patří i koledy, které děti zpívají u dveří domů. Zda bude rodina držet pospolu nebo se rozuteče po světě zjistí díky granátovému jablku, které se rozbíjí o podlahu. Pokud v něm zrníčka neudrží a vysypou se, tak to znamená, že členy domácnosti čeká stěhování. Celé vánoční období končí 6. lednem, ten den je taky jeden z největších svátků v Řecku. 
  2. Vánoční hostina je brána hlavně jako čas, kdy se sejde celá rodina a užívají si společný a mnohdy rušný svátek. Na stole nesmí chybět vepřové maso zpracované do rolády a k němu vařené brambory. 
  3. Pár dnů před Vánocemi řekové pečou christopsomo. Je to obdoba chleba, ale je výrazně zdobnější. Tradičním dezertem je čokoládová roláda. V Řecku se lze setkat i s obdobou naší vánočky a tou je Vasilopita, která se peče na oslavu Nového roku a zapéká se do ní mince. Ten, kdo minci najde bude mít následující rok finanční blahobyt. 
  4. Nesmí chybět ani zdobení domů a ulic pomocí vánočních dekorací. Stejně jako kdekoli jinde na světě si řekové na své domy připevňují barevná světýlka a vystavují betlémy ve svých domech. Zdobení vánočního stromku je pro Řecko zvykem až od poloviny 19. století. U nás je zvykem zdobit i na náměstích apod. stromky. Řekové na svých náměstích mají svítící lodě, prvek lodě je tak výrazný, že si jej umísťují lidé i domů a to většinou v papírové podobě. Proč právě lodě? Je to naznak toho, jak je pro řeky důležité moře. 

 

Recept na Baklavu (v balíčku bude směs více druhů oříšků)

https://www.reckonasbavi.cz/baklava-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%82/

 

Na koho cílit?

  • Milovníky Vánoc
  • Cestovatele
  • Dobrodruhy, kteří rádi vyzkouší něco nového/co neznají
  • Gurmány
  • Tvořivé duše - tím, že je zde možnost vyzkoušet si dle receptu připravit z různých zemí typický pokrm
  • kuchtíky, kteří se rádi řídí receptem a připraví si dle něj chutné pokrmy



Text

 

Hledáte vhodný dárek pro milovníka Vánoc, který se nebojí experimentovat a rád vyzkouší i chutě zahraničí? Právě pro něj je vhodný náš box, který v sobě mísí prvky Vánoc ze zahraničí. Díky možnosti připravit si pokrmy z různých koutů světa, vyzkouší například řeckou Baklavu nebo Bolo rej - typický koláč pro Španělsko. U každé suroviny je detailní popis, proč zrovna ona byla zvolena jako zástupce země a k čemu ji využívají. No a pro snadnou přípravu jsme na kartičku s historií a popisem Vánoc přidali i recept. Věříme, že dárkem potěšíte všechny Vánoceholiky! Rádi byste Baklavu nebo Bolo rei vyzkoušeli? V originálním přání, které bude uschováno pod QR kódem se můžete nenápadně pozvat na vánoční návštěvu. 

Co všechno tedy čeká obdarovaného v boxu a jaké země, včetně jejich tradic a tradičních jídel. Kromě známých zemí, které všichni znají a Vánoce jsou velmi známé jsme se zaměřili a na ty, které nejsou příliš známé a jejich zvyky a pokrmy jsou méně známé. 

Pro Vánoce v Řecku je typická Baklava. Základní surovinou pro její přípravu je směs oříšků a med. Odkud se pokrm vzal a proč je zrovna Baklava typická pro Vánoce v Řecku? To si může obdarovaný přečíst při přípravě - kartičku s informacemi i základní suroviny nalezne v boxu. 

Španělé si na Vánoce rádi vychutnají Šunku Jamon, která nesmí v balíčku, díky kterému lze poznat pochutiny typické pro zahraničí chybět. A další typickou potravinou je Bolo rei neboli ovocný koláč, který španělé během vánočních svátků připravují. Základem pro přípravu je kandované ovoce. U ovoce zůstane i u zástupců potravin z Anglie, kde na obdarovaného v balíčku čeká sušené ovoce s oříšky. Obě suroviny jsou potřebné pro přípravu typického a velmi oblíbeného pudinku, který si angličané na svátky připravují. Méně známé jsou zvyky z Itálie. Dezertem, který nesmí chybět na vánočním stole je Panettone. Ovšem nechybí ani tolik typické testoviny, které italové připravují i během vánočních svátků.

Na francouzském stole nesmí chybět nádivky a různé druhy pokrmů z kaštanů. Obdarovaný si může například připravit kaštanový dort, na který nalezne v boxu recept. No a nesmí chybět ani Amerika, která je sice všem známá i tím, jak její obyvatelé slaví Vánoce ale každý jejich vánoční pohodu miluje. Na Díkůvzdání i na Vánoce se připravují velmi podobné hostiny. Nesmí tedy chybět krocan s nádivkou (lze použít i kaštany), který je podáván s brusinkovou omáčkou. No a typické cukrátko pro Ameriku je Candy cane. Věříme, že možnost vyzkoušet typické pokrmy pro určité země si obdarovaný užije, budeme rádi pokud mu na originální dárek zůstane vzpomínka. Výběr padl na vánočního skřítka, který je spojen s Norskem a jedná se o jeden ze znaků Vánoc a pohody v Norsku. Darujete blízkému světové Vánoce a možnost poznat velmi oblíbené svátky i z jiného pohledu?. .